Att cykla med elcykel kan ibland uppfattas som "fuskträning", men sanningen är att det är en effektiv och smidig form av vardagsmotion. Elmotorn ger visserligen stöd, men du som cyklist behöver fortfarande bidra med energi – och resultatet är en träningsform som kan liknas vid en rask promenad.

En av våra medarbetare, som ofta pendlar till jobbet på sin elcykel, har testat detta med en pulsklocka. Under sina turer har han märkt att hans puls hamnar runt 120 slag per minut, vilket motsvarar den intensitet många uppnår under en rask promenad. Denna nivå av fysisk aktivitet är tillräcklig för att ge hälsofördelar utan att det blir för ansträngande, och det är en perfekt balans mellan motion och bekvämlighet.
Så mycket energi förbrukar du
När du cyklar på en elcykel ligger din kropp ungefär på samma nivå av ansträngning som vid lättare till måttlig konditionsträning. Puls på cirka 120 slag per minut innebär att du bränner kalorier och stärker hjärt- och kärlsystemet, samtidigt som du får stöd av elmotorn för att hantera backar och motvind. Du blir inte genomsvettig, men du rör dig tillräckligt för att ge kroppen en hälsosam dos fysisk aktivitet.

För jämförelse, en person som går en rask promenad kan ha en liknande puls och bränna cirka 250-300 kalorier per timme beroende på faktorer som vikt och terräng. På samma sätt kan en elcykeltur hjälpa dig förbränna kalorier samtidigt som du tar dig fram snabbare och smidigare än till fots.
Elcykel: Mer än bara transport
Elcyklar är inte bara ett miljövänligt och tidseffektivt transportmedel – de bidrar också till att förbättra din hälsa. Att cykla med elcykel är en skonsam träningsform som kan integreras i vardagen utan att du behöver byta om eller duscha när du kommer fram till jobbet. Pulsen på 120 slag per minut visar att du får upp pulsen till en nivå som gynnar både din kondition och ditt välmående.

Sammanfattning
Elcykel kräver mer energi än man kan tro. Med en puls motsvarande en rask promenad får du motion medan du enkelt tar dig fram på vägarna. Det gör elcykling till en perfekt kombination av smidig pendling och vardagsmotion.